Kovintrade
Objave

Kako je Kovintrade pospešil in pocenil vnovično vzpostavitev poslovanja po IT-katastrofi

V podjetju, ki je življenjsko odvisno od svojih podatkov, so se ves čas zavedali tveganj, ki jih je prinašalo lokalno varnostno shranjevanje v podatkovnem središču.

Kako je Kovintrade pospešil in pocenil vnovično vzpostavitev poslovanja po IT-katastrofi

»Želeli smo se izogniti težavam v primeru katastrofe na primarni lokaciji, vzporedno pa hoteli rešiti tudi arhiviranje podatkov. V preteklosti do investicije nismo nikoli prišli, saj je bilo rezervno podatkovno središče na drugi lokaciji za nas prevelik finančni zalogaj,« je povedal Jure Podgornik, direktor IT v podjetju Kovintrade.

Oblak je odprl nove možnosti

Razvoj storitev v oblaku jim je odprl nove možnosti za vzpostavitev cenovno ugodnega varnostnega shranjevanja podatkov. Ker so želeli, da bi obe storitvi – rezervni podatkovni center v primeru katastrofe in arhiviranje podatkov – delovali na isti platformi, so v času zasnove rešitve izvedli tudi raziskavo trga. Odločili so se za Microsoft Azure Site Recovery.

»Želeli smo preizkusiti, kako storitev deluje na našem okolju, ali deluje v realnem času, kakšne so zakasnitve, težave, ali bomo sploh lahko dvignili sistem v primeru katastrofe,« je razložil Podgornik.

Microsoft Slovenija jim je pri tem prišel nasproti s pilotnim projektom, ustreznimi procesorskimi in pomnilniškimi zmožnostmi ter svojo tehnično podporo, saj v Sloveniji tovrstnih implementacij ni veliko. Oblikovali so posebno ekipo in vzpostavili pilotni projekt, ki ga je pripravila in vodila Brihteja.

Uspešen pilot prepričal upravo

Koristi v številkah

* Čas za vnovično vzpostavitev celotnega sistema (RTO – recovery time objective) se je s sedmih dni skrajšal na enega.

* Maksimalen čas izgube podatkov (RPO – recovery point objective) se je s 24 ur skrajšal na eno uro.

* 50-odstotna pocenitev arhiviranja glede na dotedanjo rešitev, ob dodani vrednosti oddaljene lokacije.

Pilotno postavitev so izvedli v enem četrtletju, pri čemer so prenesli podatke, simulirali katastrofo, v oblaku dvignili poslovni sistem SAP, prenesli uporabnike in vse skupaj zagnali. Rešitev je delovala.

»Sistem je bil vzdržen z vidika katastrofe, tudi arhiviranje je delovalo. Potem smo upali samo še na naslednji korak, prenos celotnega tehnično-vsebinskega področja na produkcijo. Uprava nam je dala zeleno luč in čez poletje smo projekt spravili v življenje,« je dejal Podgornik.

V okviru projekta so vzpostavili center za obnavljanje podatkov v primeru katastrofe in uredili arhiviranje po pristopu 3, 2, 1 – tri kopije podatkov na dveh različnih medijih, ena na oddaljeni lokaciji.

Nova raven varnosti podatkov – tudi cenovno

V sodelovanju z Brihtejo so pripravili tudi okrevalni načrt, ki je odkril bistvene pridobitve v primerjavi s cilji, ki so si jih postavili v prejšnjih letih. Čas od nastanka katastrofe do trenutka vnovičnega normalnega delovanja sistemov se je na primer skrajšal z enega tedna na en dan. Močno se je zmanjšal tudi časovni okvir morebitne izgube podatkov, ki je zdaj eno uro namesto 24, kar pomeni, da bi izgubili samo zadnjo uro dela. Dosegli so tudi občutne cenovne prihranke.

»Prej smo imeli namensko napravo za varnostno shranjevanje podatkov, ki je bila nekajkrat dražja, kot zdaj plačujemo za to storitev,« je povedal Podgornik. Že arhiviranje je cenejše za 50 odstotkov, pri čemer so pridobili oddaljeno lokacijo, kar pomeni velikansko dodano vrednost.

Zanesljivo in preprosto za službo informatike

V družbi Kovintrade so z vzpostavitvijo rezervnega podatkovnega centra na platformi Microsoft Azure Site Recovery pridobili predvsem zrcalno sliko primarne lokacije. Rešitev je prijazna do sistemskih administratorjev, saj poenostavlja izvajanje skrbniških nalog, povezanih z varnostnim shranjevanjem podatkov.

Upravljanje sistema je lažje, dodajanje novih storitev pa enostavno. Kot posebna prednost se je pokazala tudi hitra vzpostavitev testnega okolja, ki jim močno olajša preverjanje okrevalnega načrta, ki ga izvajajo vsaj enkrat na leto.

 

Vir: FINANCE, IKT Informator

Priloge

Kontakt
Naslov

KOVINTRADE d.d. Celje
3001 Celje,
Mariborska cesta 7, Slovenija

Networks